Zorgt bokashi straks voor een gezonde Drentse bodem? En wat is het eigenlijk?

Landschapsbeheer Drenthe is in Noordenveld met een pilot bezig waarbij bokashi de verschraalde grond moet verrijken. Daarom zes vragen aan projectleider Anja Verbers.

Wat betekent bokashi eigenlijk?

„Het is een Japanse term voor het fermenteren van organisch materiaal. In Japan is het een veelgebruikte methode om grond van voedingsstoffen te voorzien, zoals wij dat met compost doen.”

Hoe werkt dat dan precies?

„In plaats van het composteren van organisch materiaal, fermenteer je het. Dat betekent dat er geen zuurstof bij komt kijken. Je voegt om bokashi te maken micro-organismen als bacteriën en schimmels, samen met een soort kalk, toe aan groente-, fruit- en tuinafval. Dat gaat dan samen in een luchtdichte zak of ruimte. In een maand of drie is alles omgezet in bokashi en kun je het uitstrooien over voedselarme grond.”

Wat is het voordeel ten opzichte van composteren?

„Het maken van bokahsi gaat veel sneller en er komt nauwelijks koolstofdioxide vrij omdat het luchtdicht gebeurt. Daarnaast slinkt een composthoop altijd enorm, bokashi heeft precies hetzelfde volume als het pak bladeren waarmee je begon. Je houdt dus meer voedingsstoffen over.”

Jullie zijn met een pilot bezig. Wat doen jullie precies?

„Het gaat al een aantal jaar niet goed met de bomen op de brinken in Norg en rondom de Havezate Mensinge. Dat komt doordat bladeren daar altijd worden opgeruimd en de bodem erg verschraald is. Wij snappen wel dat je een gazon niet wilt laten verstikken onder een laag bladeren, maar de grond wordt er wel armer van. Door alle opgehaalde bladeren nu te fermenteren tot bokashi en dat in het voorjaar uit te strooien, kun je de nodige voedingsstoffen toch weer in het ecosysteem brengen. In Hengelo en Deventer wordt al langer gewerkt met bokashi, daar zijn ze erg positief. In Noordenveld willen we het drie jaar achter elkaar proberen, en die ervaringen meenemen voor de rest van Drenthe.”

Hoeveel blad is er opgehaald?

„Afgelopen najaar hebben we ongeveer 500 ton bladafval verwerkt tot bokashi, dat is ongeveer de helft van al het blad dat de gemeente binnenkrijgt. In maart wordt dit uitgestrooid. Hopelijk kunnen we volgend jaar een nog groter percentage fermenteren.”

Landschapsbeheer houdt binnenkort een bodemexcursie rond Norg. Wat gaat daar gebeuren?

„We fietsen op 2 maart met deelnemers rondom Norg om onder meer te leren over de verschillende bodemstructuren en bodemgezondheid. Leuk is dat je een jampotje met grond uit eigen tuin mee mag nemen, dan gaan we een proefje doen en kijken hoeveel organische stof er in je tuin zit. Aanmelden kan via onze website. Iederen kan thuis trouwens heel makkelijk bokashi maken, daar zijn wel sets voor te koop. Het mooie is dat vrijwel al je organisch afval gebruikt kan worden. Het is heel erg effectief.”

Bron: https://www.dvhn.nl/drenthe/Zorgt-bokashi-straks-voor-een-gezonde-Drentse-bodem-En-wat-is-het-eigenlijk-24202571.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *