Tweede Demodag Gebiedscoöperatie IJsseldelta

      Geen reacties op Tweede Demodag Gebiedscoöperatie IJsseldelta

Verbeter je bodem met bokashi!

De tweede demodag van de Gebiedscoöperatie IJsseldelta vindt plaats op donderdag 15 september aanstaande. De dag staat in het teken van bokashi. Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. De melkveehouders van de IJsseldelta kunnen gratis deelnemen aan de demodag en zelf zien en ervaren of bokashi voor hen een waardevolle bodemverbeteraar kan zijn. De Demodag 2016 begint om 12.00 uur met een gratis lunch bij ontmoetingscentrum Ons Erf (Heultjesweg 14) te Kampereiland.

Wie gebruik wil maken van de lunch wordt verzocht zich aan te melden bij Jan-Anne Roetman jaroetman@live.nl, boerencoach van de Gebiedscoöperatie.

Door toevoeging van effectieve micro-organismen (microferm) en het anaeroob (zonder zuurstof) verwerken van eigen organische resten, kan een boer zijn eigen bokashi-hoop maken. Dat vereist natuurlijk wel het nodige vakmanschap. Een vertegenwoordiger van Agriton praat de deelnemers aan de Demodag daarover bij. Verder geeft Agriton inzicht in het maken van bokashi-hopen van slootmaaisel en Arjan Kalter vertelt welke samenwerkingskansen het Waterschap Drents Overijsselse Delta daarbij ziet.

Na de presentaties gaat het gezelschap naar een melkveehouderij op het Kampereiland die over zo’n bokashi-hoop beschikt. De deelnemers leren hoe de bokashi-hoop door de melkveehouder is samengesteld en kunnen vervolgens in de praktijk ervaren hoe het product over het land wordt uitgereden. Daarbij is ook Krone, producent van landbouwmachines, aanwezig. Zij demonstreren een hark en een schudder en laten zien hoe deze machines optimaal afgesteld moeten worden.

Het programma ziet er als volgt uit:

12.00 uur Gezamenlijke lunch (gratis)
13:00 uur Opening door BoerenCoaches
13.10 uur Presentaties studenten CAH Vilentum:
– Bex-resultaten
– de praktijk van jongvee-opfok
– verlagen ruwas-gehalte
13:45 uur kansen voor Bokashi (Agriton en Waterschap)
14.30 uur Demo’s bij Maatschap Roetman
– Bekijken en uitrijden bokashi-hoop
– Uitleg afstelling machines door Krone
16:00 uur afsluiting

Door: De Zwartewaterkrant | Nieuwsredactie

BRON: http://www.zwartewaterkrant.nl/51947.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *