Reclaim the Seeds 2015: op 28 februari en 1 maart in Driebergen

Ook in 2015 zal er weer een Reclaim-the-Seeds-weekend plaatsvinden. Deze keer is als locatie gekozen voor Driebergen, net ten oosten van Utrecht. Het evenement is welkom op het landgoed Kraaybeekerhof.
Op zaterdag 28 februari is er een zadenbeurs en een programma met workshops, lezingen en discussies. Zondag 1 maart zal in het teken staan van gezamenlijke lokale initiatieven. Hierbij zal een aantal buurtmoestuinen worden bezocht en kunnen mensen zelf de handen uit de mouwen steken.

Drie jaar geleden is begonnen met de Reclaim-the-Seeds-weekenden als protest tegen de Europese zadenwetgeving. De voorgestelde regelgeving versterkt de positie van grote bedrijven in de landbouw en is een gevaar voor de diversiteit van groente en fruit. Internationale campagnes hebben ertoe bijgedragen dat de voorstellen door het Europees parlement zijn weggestemd.  Er is echter een kans dat de nieuwe Europese Commissie in 2015 met een vergelijkbaar wetsvoorstel gaat komen. We volgen dit proces op de voet, maar de analyse van de mogelijke scenario’s verandert op het moment bijna wekelijks. Op de website van ASEED staat een update over de zadenwetgeving.

Een andere bedreiging is het groeiend aantal patenten op gewassen. Voldoende redenen dus om met Reclaim the Seeds door te gaan.
Daarnaast is Reclaim the Seeds natuurlijk een goede plek om bijzondere rassen en variëteiten voor in je tuin te bemachtigen en andere mensen te ontmoeten die een passie voor zaden hebben.

Naast een aantal programmaonderdelen die elk jaar terugkomt, zoals lezingen en workshop over het zelf vermeerderen van zaden, de Europese zadenregelgeving en het opzetten van een goede biologische en biodiverse moestuin, hebben we dit jaar gekozen voor twee speciale speerpunten; Er zal extra aandacht zijn voor het klimaat, de aanleiding hiervoor is de grote VN klimaattop die eind 2015 in Parijs zal plaatsvinden. Hierbij gaat het om de relatie tussen landbouw en de uitstaat van broeikasgassen, maar bijvoorbeeld ook om het belang van robuuste zaden in een veranderend klimaat.
Omdat 2015 is uitgeroepen tot het jaar van de bodem is dit een tweede speerpunt. Een duurzame landbouw is afhankelijk van een goede bodem en het is altijd mogelijk je bodem te verbeteren. Ook voor het in stand houden van bijzondere zaden is een goede bodem van belang.

Op het moment hebben we een kleine voorbereidingsgroep met daarin een aantal mensen uit Driebergen en omgeving en een paar van ASEED. Maar dit team kan nog wel versterking gebruiken! Als je de komende maanden mee wilt helpen stuur dan een emailtje naar info@reclaimtheseeds.nl. Ook hulp tijdens het weekend is welkom.

Meer informatie over het programma zal op deze website verschijnen. Om vast in de stemming te komen kun je wel vast de verslagen en foto’s van de vorige edities bekijken.

bron: http://www.reclaimtheseeds.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *