Meedoen aan de Wereldwijde EM Bokashi ballen actie 8 augustus 2018?

Wereldwijde EM Bokashi ballen actie
8 augustus 2018

Elk jaar op 8 augustus is het Wereld EM Bokashi kleiballen dag. Over de gehele wereld worden dan in tientallen landen vele duizenden EM Bokashi kleiballen in vervuild water gegooid om het water te zuiveren, slib te verminderen en chemische vervuiling te neutraliseren.

Bokashi kleiballen dag 2017
Vorig jaar hebben we samen met EMwinkel.nl een oproep geplaatst voor initiatiefnemers om mee te doen. Het resultaat: ruim 400 ballen verspreid over 8 plekken in de Nederlandse wateren!
In het verslag over de EM Bokashi kleiballen dag of Dango-Tag 2017 in het EM Journal van de Duitse EM-Vereniging staat dat er in de volgende Europese landen volop is gegooid: Duitsland (881 ballen), Polen (ruim 5000 ballen), Kroatie (1200 ballen) en Montenegro (150 ballen). Het Duitse verslag met leuke foto’s en EM Bokashi kleiballen recept is hier te lezen: https://www.emvereniging.nl/wp-content/uploads/2018/06/EM-Journal-62-november-2017.pdf

Dit jaar willen we ook weer helpen!
Ook dit jaar willen we Moeder Aarde helpen met EM Bokashi Kleiballen. Kleinschalig of grootschalig: elke EM Bokashi Kleibal is een geschenk aan de natuur 🙂 Doet u ook mee?

“Ik wil hier ook aan meedoen!”
Heeft u in uw omgeving ook last van blauwalg? In een vijver, sloot of plas of meer? Water waar ‘s zomers de blauwalg telkens weer de kop op steekt?
Dan is een EM Bokashi Ballen dag organiseren -met straat, wijk of woonplaats- een mooie gelegenheid om zelf mee te doen aan dit wereldwijde probleem. Met de ​​EM Bokashi Ballen helpt u de natuur om zichzelf (blijvend) schoon te maken. De positieve micro-organismen in de EM Bokashi Ballen werken met zijn allen samen om het (bodem/water)-leven weer positief te krijgen*.

 

Meedoen – op kleine schaal
Door kant- en klare EM Bokashi Ballen te bestellen en ze in naburige slootjes, vijvertjes, parkmeertjes te gooien.

Meedoen – op grote(re) schaal?
Vooral bij lokale meertjes, plassen en recreatiegebieden is er door blauwalg beperking tot recreëren en is het zelfs gevaarlijk te vertoeven. Een burgerinitiatief starten om met vrijwilligers EM bokashi ballen in het water te gooien is een prachtige manier om met de buurt, dorp of stad bij te dragen aan schone en gezonde wateren in uw leefomgeving.
U kunt bijvoorbeeld de EM Bokashi Ballen klei bestellen, gezamenlijk EM Bokashi Ballen maken en verspreiden in uw water. Na het maken van de EM Bokashi Ballen is het van belang dat de ballen ongeveer 6 weken “drogen” (kolonialisatie van de EM micro-organismen), voordat zij het water in kunnen. Dus als dit initiatief u aanspreekt, en u zou ze ook willen gooien op 8 augustus (over 2 maanden) dan is er voor het maken van de kleiballen enige haast geboden :-). Maar u kunt het natuurlijk ook op een ander moment organiseren. Of de bokashiballen kant en klaar bestellen.

Een échte oplossing
De toepassing van EM Bokashi Ballen is in alle opzichten een win-win oplossing, een oplossing van deze tijd:
Een simpele doe-het-zelf oplossing: eens per jaar maak je EM Bokashi Ballen en gooi je ze gezamenlijk in vervuild water. Meer niet. Geen ingewikkelde technologiën en/of installaties (die vaak slechts symptoombestrijdend blijken te zijn).
Een milieuvriendelijke oplossing: er komen alleen natuurlijke middelen aan te pas: regeneratieve micro-organismen, klei, melasse, zemelen en blije mensen.
Een permanente oplossing: met de EM Bokashi Ballen wordt het water weer gezond en is er alleen een jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig van een beperkt aantal Bokashi ballen. Dit staat tegenover de niet-permanente oplossingen van gemeentes en rijksoverheid.
Een gezonde oplossing: door het gebruik van EM krijgt het water zijn oorspronkelijke balans weer terug, een balans waar alle oorspronkelijk leven weer floreert. Zelfs ‘vergeten’ dieren en planten verschijnen op deze plekken!
Een goedkope oplossing: kijkend naar onze blauwalg actie in Almere (zie onderaan de nieuwsbrief), waar de EM Bokashi Ballen oplossing een begroting had van € 4.300 tegenover (ingewikkelde) gemeente ‘oplossingen’ met begrotingen van meer dan € 400.000!

 

De werking van EM en Bokashi ballen
EM Bokashi Ballen bevatten het sleutelingrediënt EM. EM is de afkorting voor Effectieve Micro-organismen. EM is een groep van 80 verschillende soorten effectieve micro-organismen. Elk van deze Effectieve Micro-organismen heeft specifieke taken en ze bevorderen bovendien elkaars werking. Deze micro-organismen worden verzameld in de vrije natuur; zijn niet gemodificeerd of gemanipuleerd en worden op een natuurlijke wijze gekweekt. EM is dus puur natuur uit de natuur.
De werking van EM is gebaseerd op het zogenaamde dominantieprincipe. Van alle micro-organismen is 5% regeneratief (opbouwend, effectief, positief) en 5% is degeneratief (afbrekend, schadelijk, rotting veroorzakend). De overige 90% zijn volgelingen en volgen de leider. EM behoort tot de regeneratieve groep. Dus wanneer de opbouwende micro-organismen het sterkst vertegenwoordigd zijn krijg je een positief effect (vruchtbare grond, schoon, levend water, gezonde dieren en mensen), want 95% van de micro-organismen werken dan opbouwend en de 5% schadelijke micro-organismen kunnen niet groeien. Maar tegengesteld als de afbrekende micro-organismen de overhand hebben dan krijg je verrottingsprocessen.
De EM Bokashi ballen bevatten naast EM: klei, rietsuikermelasse en gefermenteerde zemelen die een voedingsbodem zijn voor de EM micro-organismen. Doordat de EM Bokashi Ballen worden verspreid op de bodem van het meer, de plas, de vijver verspreiden de micro-organismen zich in de klei en het slib van de bodem en vestigen zich daar permanent. Door de aanwezigheid van de micro-organismen is er geen ruimte meer voor bijvoorbeeld blauwalg om daar te groeien, omdat het voedsel wordt voor de positieve micro-organismen (een beetje EM spuiten zorgt al binnen 1 dag dat de stank van de blauwalg verdwijnt!). Dit proces veroorzaakt geen stank en neutraliseert alle negatieve effecten van de blauwalg.

Elk jaar dienen er weer wat EM Bokashi Ballen bij te worden gegooid om de populatie positieve micro-organismen gezond en sterk te houden.

 

Wanneer de EM Bokashi Ballen in het water zijn gegooid, verspreidt zich rondom de ballen op de bodem het positieve micro-leven; dit verspreidt zich weer over het water waardoor het water zich herstelt. In Japan is op deze manier met EM zelfs al een hele zee schoongemaakt! Een zee die in open verbinding staat met de oceaan!

Wat is er mooier dan met een gezamenlijke, lokale actie ervoor te kunnen zorgen dat onze kinderen en huisdieren deze zomer gewoon kunnen zwemmen, in plaats van afgesloten vijvers of plassen te zien met waarschuwingsborden voor de giftige blauwalg.
Hoe kan ik meedoen?
Spreekt het u aan om in uw woonplaats ook een dergelijke actie te houden, neem dan a.u.b. contact met ons op. Wij kunnen u dan verder informeren en steunen bij uw initiatief.

EM Bokashi kleiblok & losse EM Bokashi ballen voor een initiatiefprijs
De EMwinkel ondersteunt initiatieven voor de 8 augustus actie door EM Bokashi kleiblokken of losse EM Bokashi ballen voor een ‘initiatief’-prijs aan te bieden. Met elk blok kunnen bijna 100 kleiballen gekneed worden. Voor deze aanbieding kunt u een mail sturen aan info@emvereniging.nl

Zelf EM Bokashi ballen maken
Voor de echte doe-het-zelfers en makers onder ons, hieronder een EM Bokashi Kleiballen recept voor 2000 ballen:

  • 250 kg kleimineralen
  • 125 kg bokashi strooisel
  • 3 kg em-x keramiekpoeder
  • 10 liter rietsuikermelasse
  • 20 liter microferm
  • (vijver)water

In de link van het Duitse EM Journal vindt u ook recept voor EM Bokashi Kleiballen of “Dangos”: https://www.emvereniging.nl/wp-content/uploads/2018/06/EM-Journal-62-november-2017.pdf

Let wel op dat de ballen 6 weken moeten rijpen voor optimale werking!

Bokashi kleiballen dag & EM Vereniging Nederland
Zoals het echte EM-pioniers betaamt is de EM Vereniging al in de zomer van 2006 gestart met een grote EM Bokashi kleiballen actie. Dit was om het blauwalg probleem in de haven van Almere aan te pakken. Door de blauwalg was de stank in de haven onhoudbaar, inwoners en toeristen op de terrasjes werden onpasselijk, er gold een zwemverbod en meerdere honden waren door het drinken van water met blauwalg overleden.

Met EM wilden wij het water op een natuurlijke manier en structureel weer gezond maken en natuurlijk stankvrij. Met steun van alle ondernemers uit de havenkom en velen uit het winkelcentrum erachter, is een burgerinitiatief gestart. Op een feestelijke dag hebben we bij de zeilvereniging aan de havenkom met meer dan 50 vrijwilligers 12.000 bokashi-ballen gekneed. Ondernemers ondersteunden dit initiatief door mee te kneden, broodjes en chocolademelk te verzorgen, schorten aan te bieden etc (zie de foto’s hierboven). Het idee was om deze kleiballen tijdens de Sinterklaas intocht door kinderen in de haven te laten gooien. Helaas hebben zowel de gemeente Almere, als Rijkswaterstaat en de universiteit van Wageningen er alles aan gedaan om dit initiatief tegen te houden, zelfs met oneigenlijke middelen. Een blijvende smet op deze organisaties. Maar ook al waren er toen sterke onwelwillende partijen, mede door ons initiatief is er een wereldwijde beweging op poten gezet. Sinds 8-8-2009 wordt jaarlijks op 8 augustus over de gehele wereld de “EM Mudball day” georganiseerd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *