Halsema gaat vragen stellen over blauwalg

      Geen reacties op Halsema gaat vragen stellen over blauwalg

Bron: Almere Vandaag | Gepubliceerd op 16 november 2007, 21:51

Almere/jorrit dijkstra –

GroenLinks fractievoorzitter Femke Halsema gaat Kamervragen stellen over de problemen rond de blauwalg in de havenkom in Haven. Halsema zei dat gisteren tijdens een werkbezoek aan Almere nadat ze van de problemen op de hoogte was gebracht.

,,Het is Nederland op zijn smalst’’, zegt ze verontwaardigd. ,,Verschillende instanties werken langs elkaar heen, terwijl iedereen juist gebaat is bij een snelle oplossing’’, zo zei ze gisteren in Haven.

Robert van Harten, voorzitter van de werkgroep effectieve micro-organisme, dacht door de aanschaf van duizenden modderballen met micro-organisme het probleem structureel aan te kunnen pakken, maar daar stak de lokale politiek deze zomer een stokje voor. Er zat namelijk een geringe hoeveelheid zware metalen in de ballen, kwik, waardoor deze niet gebruikt mogen worden. Momenteel vindt er onderzoek plaats naar de schadelijkheid van de stoffen in de modderballen. Halsema stelt daarom voor om die resultaten af te wachten en te streven naar een duurzame oplossing.

In brasserie Bakboord in de havenkom hadden zich gistermiddag buurtbewoners, ondernemers, GroenLinks-leden en specialisten verzameld om Halsema op de hoogte te brengen en de ernst van het blauwalgprobleem in te laten zien. Wanneer Halsema vragen gaat stellen en aan wie, kon ze gisteren nog niet vertellen. De fractievoorzitter van GroenLinks wil zich eerst verder in het probleem verdiepen en meer informatie verzamelen.

Reacties


Laat Halsema zich bezig houden met het oplossen van de oorzaak van probleem in plaats van zieltjes te winnen in één vierkante kilometer van Almere die daar last van heeft. We hebben niet alleen in Almere last van blauwalg, maar in heel Nederland. Voor een gedeelte wordt de overlast van blauwalg verergerd omdat we het warmer krijgen in Nederland maar volgens mij zijn alle geleerden het er over eens dat het lozen van fosfaten e.d. ook niet helpt. Aangezien de lokale politiek niet zoveel kan doen aan milieuwetgeving om lozen bijvoorbeeld te verbieden zou ze zich beter daar mee bezig kunnen houden in plaats van mensen op te jutten. Overigens is het handig om eerst goed na te denken voordat we een bepaalde stof aan het milieu gaan toevoegen om dit probleem op te lossen, voordat je het weet gaan we het ene probleem vervangen door het vorige. Volgens het artikel op http://www.blauwalg.wur.nl/NL/Project+Almere+Haven/ zou het onderzoek hiernaar door Universiteit Wageningen op dit moment moeten worden afgerond. Dat is dan ook het enige zinnige dat Halsema heeft geroepen: eerst het onderzoek afwachten.

Gepost door Rix999 op 19-11 16:01


@Rix999 Uiteraard gaat het bij Femke Halsema om het blauwalg probleem in heel Nederland. Als je het namelijk in Almere op kunt lossen, los je het automatisch op voor heel Nederland. Je merkt ook op dat we eerst goed moeten nadenken voor we een stof aan het milieu toevoegen. Ik neem aan dat je EM effectieve micro-organismen bedoelt. Deze ‘stof’ wordt al meer dan tien jaar aan ons milieu toegevoegd om tot biologische landbouw en veeteelt te komen. Zo komen fosfaten uit kunstmest niet meer in ons milieu terecht. Zou je het toepassen bij de boeren rond de Eem dan ben je direct je fosfaatlozingen vanuit de landbouw kwijt en hoef je de boeren niet te onteigenen (en bespaar je de honderden miljoenen euros die daar voor nodig zijn. Een bijkomend voordeel is dat met het gebruik van EM de boer geen pesticiden meer hoeft te gebruiken. Dit is erg belangrijk want zonder pesticiden in het oppervlakte water maakt de blauwalg geen kans om te gaan bloeien, volgens de blauwalg expert M. Lurling uit Wageningen. Het mes snijdt dus aan meerdere kanten. Femke Halsema heeft er mogelijk meer van begrepen dan je verwacht grin

Gepost door Robert van Harten op 22-11 17:02


bron: http://www.almerevandaag.nl/nieuws/almere/article2728100.eceDe presentatie van Robert van HartenDhr Laffra overhandigt een cd met foto’s van de blauwalg in de Haven aan Femke Halsema

Klik op de foto’s voor een vergroting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *