‘Goedaardige’ bacteriën effectiever bij de schoonmaak

Bacteriën gebruiken om de hygiëne te verhogen; het klinkt paradoxaal, maar zogeheten probiotica zijn de afgelopen jaren juist een uiterst effectief schoonmaakmiddel gebleken. Deze ‘goedaardige’ bacteriën worden al langer met succes gebruikt in sectoren als het onderwijs en de zakelijke dienstverlening. Henny Stoelhorst (klantmanager Cure) van schoonmaakbedrijf Gom en Jos Vaessen (medewerker facilitaire dienst) van de Radiotherapiegroep Deventer vertellen dat ook de gezondheidszorg nu langzaam maar zeker overstag gaat. En dat lijkt een goede ontwikkeling, aangezien jaarlijks nog altijd zo’n 2.000 Nederlanders sterven als gevolg van ziekenhuisbacteriën.

Hoe kan de gezondheidszorg nog vooruitgang boeken bij hygiëne?

Stoelhorst: “Een deel van de oplossing ligt in goede scholing van medewerkers. De werkdruk in de zorg is hoog en daardoor bestaat het risico dat de aandacht voor hygiëne verslapt. Daarnaast heeft elk ziekenhuis zijn eigen afdeling infectiepreventie, die op basis van landelijke richtlijnen zijn eigen protocollen hanteert. Dit maakt de situatie ingewikkelder, zeker gezien de wisselende bezetting. Het is belangrijk dat protocollen zo laagdrempelig mogelijk worden gecommuniceerd, bijvoorbeeld door middel van afbeeldingen in plaats van lappen tekst. Handhygiëne is daarbij cruciaal: als daar goed gevolg aan wordt gegeven, dan kan dat veel infecties voorkomen. Tot slot kunnen ook innovatieve schoonmaakmethoden uitkomst bieden in de strijd tegen ziekenhuisbacteriën.”

Is de zorg terughoudend op het gebied van schoonmaakinnovaties?

Stoelhorst: “Een zorginstelling wil een wetenschappelijke onderbouwing voordat het gebruikmaakt van een nieuwe reinigingsmethode. Dat komt voort uit terechte bezorgdheid over het welzijn van patiënten, maar daardoor duurt het soms lang voordat een effectief middel daadwerkelijk wordt gebruikt op de werkvloer. Reiniging door middel van probiotica is hier een goed voorbeeld van.”

Vaessen: “In het geval van probiotica denk ik dat de relatieve onbekendheid de oorzaak is dat het middel nog niet breed wordt toegepast. Zodra het middel meer naamsbekendheid krijgt, zullen zorgorganisaties daarvan ook de voordelen ontdekken.”

Hoe werken probiotica als reinigingsmiddel?

Stoelhorst: “Een regulier schoonmaakmiddel dringt niet door tot de ‘biofilm’ van de verontreiniging, oftewel de laag micro-organismen die vastgehecht is aan een oppervlak. Deze laag vormt een belangrijke voedingsbron voor bacteriën. Met het gebruik van probiotica krijgen zij concurrentie in hun zoektocht naar deze voeding. ‘Goedaardige’ bacteriën kunnen namelijk wel doordringen tot deze biofilm. Elke gram voeding opgegeten door probiotica is er een die kwaadaardige is ontnomen. Probiotica werken bovendien de hele dag door, terwijl traditionele schoonmaakmiddelen alleen op het reinigingsmoment zelf effect hebben.”

Wat bieden jullie aan zorginstellingen?

Stoelhorst: “Gom Zorg is de gespecialiseerde business unit van Gom voor de gezondheidszorg. Onze medewerkers zijn uitgebreid opgeleid op het gebied van zorghygiëne en zijn op de hoogte van alle huidige protocollen en richtlijnen. Daarnaast frissen wij jaarlijks de kennis van ons personeel en de zorgmedewerkers op met herhalingstrainingen om de laatste stand van zaken onder de aandacht te brengen. Dit wordt verzorgd door ons eigen Kenniscentrum Infectiepreventie. Wij gebruiken onder meer probiotische reinigingsmiddelen, vanwege hun buitengewone effectiviteit. We merken dat de vraag naar deze werkwijze sterk groeit en steeds meer zorginstellingen interesse tonen. Dit was ook de aanleiding van onze samenwerking met de Radiotherapiegroep, een bestralingsinstituut in Deventer.”

Vaessen: “We hebben Gom Zorg inderdaad toestemming gegeven om onze toiletten op de begane grond met probiotica te reinigen. De resultaten zijn erg goed: het is er schoner en frisser en aanslagplekken die eerst zichtbaar bleven worden steeds minder en verdwijnen uiteindelijk. Bovendien merken we dat het middel de hele dag door werkt. Niet voor niets gebruikt Gom Zorg het inmiddels in al onze ruimten.”

Bron: https://www.mijngezondheidsgids.nl/goedaardige-bacterien-effectiever-bij-de-schoonmaak/

1 thought on “‘Goedaardige’ bacteriën effectiever bij de schoonmaak

  1. Marja

    Wat ben ik blij, dat Gom het voortouw trekt op het gebied van probiotisch reinigen. Wij gebruiken EM wipe en clean al geruime tijd in het huishouden en wij zijn er zeer tevreden over.Ik kan het ook wel van de daken schreeuwen in m8jn naaste omgeving, maar wat een terughoudendheid ervaar ik. Men wil een emmer met veel sop zien.Wij gebruiken EM microfirm ook in onze moestuin. De mogelijkheden zijn enorm. Maar er is nog een lange weg te gaan. Heb vorige week in het ziekenhuis gelegen vanwege een heupfractuur en ben daar erg goed verzorgd,maar zag ook goed slecht er schoongemaakt werd. Vooraal vieze vloeren terwijl je dat met wipe en clean zeer eenvoudig iedere dag schoon kan maken. Ik heb mij bij thuiskomst helemaal bespoten met wipe en clean om de ziekenhuis bacterrieen te verwijderen. Er is nog een lange weg te gaan op dit gebied, maar degenen die goede ervaringen hebben zegt het voort en uiteidelijk zal het zegevieren.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *