EM toepassing Fins Meer

      Geen reacties op EM toepassing Fins Meer

Het meer Kirkkojarvi See, Kangsala in Finland is 150 ha groot en valt onder natuurbescherming. De druk van de bevolking over de stankontwikkeling door de algen was zo groot dat in de gemeenteraad werd gezegd dat er snel iets moest gebeuren en dat ze een risico moesten nemen. Mevr. Ulrike Hader, voorzitster van de Oostenrijkse EM vereniging is gevraagd te komen. Zij stelde vast dat er heel snel iets moest gebeuren: tijdig voor het vallen van de winter wanneer het meer bevroren zou zijn. Daarom is zonder toestemming van de overheidsinstanties snel actie ondernomen en in de vroege zomer van 2005 1.000 liter EMA gemengd met 10.000 liter water en dit op 2 zwaar vervuilde plaatsen toegediend, plus 500 kg EM-Bokashi.

Ze heeft toen lange tijd niets van het project gehoord. Een krant publiceerde een negatief verhaal hierover toen bleek dat er geen toestemming was van de overheid.

In juli (2006) ontving Ulrike Hader echter een opwindend antwoord van haar Finse vriendin: in de 2 grootste kranten was vermeld dat het meer gered was! Zoals getoond in grafieken over de jaren 2000, 2003 en 2006 (telkens de maanden jun/jul/aug) bleek de stikstof concentratie en de fosfor concentratie (van 210 in augustus 2003 naar 110 µg/l in augustus 2006 is vrijwel gehalveerd) drastisch afgenomen. De fosfor is de parameter die in eerste instantie de algengroei bepaalt en ook in eerste instantie de afgestorven algen laat stinken.

Opmerkelijk is ook dat er steeds in het midden van het meer is gemeten, terwijl de EM-A en de EM-Bokashi aan de zijkanten van het meer zijn toegediend. 

Er zijn nu, 2 maanden later (september 2006), al meer dan 50 eigenaren van in privé eigendom zijnde meren die contact hebben opgenomen met mevrouw Hader en dit willen toepassen in hun meren, en er is een delegatie van 7 professionals/specialisten uit Finland op bezoek bij de Oostenrijkse EM-voorzitster die de EM nu in andere meren willen gaan toepassen.

Samenvatting uit de presentatie van Ulrike Hader op de EM Festa conferentie Duitsland 9-11 september 2006

Fosfaatgehalte juni, juli, aug in 2000, 2003 en 2006 (klik op het plaatje voor een grotere versie)Oostzee vol met algen – Bron: Vara Vroegevogels en Brabants Dagblad

Datum: 17 juli 2006

http://vroegevogels.vara.nl/portal?_scr=news_newsitem1&id=192965

http://www.brabantsdagblad.nl/extra/gezondheid/article503762.ece

Finland heeft zaterdag Europese hulp gevraagd om de Oostzee schoner te krijgen. De zee tussen Finland en Zweden zit vol met algen die planten en vissen verstikken. Sommige soorten zijn giftig voor mensen.

De algen tieren al jarenlang welig door de vele voedingsstoffen uit riolen, schepen en landbouwmest. Vooral Rusland loost volop. De Russische stad Sint-Petersburg gooit een derde van het afvalwater ongezuiverd in de Golf van Finland, een deel van de Oostzee.

De vervuilende stoffen hebben zich decennialang opgehoopt in de Oostzee. De toevoer is de laatste jaren wel beperkt, maar de opgehoopte hoeveelheid spoelt maar niet weg. Het brakke water van de Oostzee staat praktisch stil, door de bijna afgesloten ligging.

Finland kijkt bezorgd naar het snel toenemend aantal olietankers die vanuit Rusland door de Oostzee naar Europa varen. Een olieramp ligt op de loer, zeker in tijden dat de zee is bedekt met een dikke laag ijs.

,,De situatie is alarmerend, maar niet hopeloos’’, zei de Finse milieuminister Jan-Erik Enestam zaterdag bij een EU-milieuvergadering in Turku aan de Oostzee. Enestam heeft zijn hoop gevestigd op de Europese Unie, vooral om Rusland te bewegen tot extra inspanningen.

De huidige regionale samenwerking in de zogeheten Helsinki Conventie gaat Finland niet ver genoeg. De EU zou meer gewicht in de schaal leggen, onder meer door het regelmatige overleg met Rusland over allerlei zaken.

Europees Commissaris Stavros Dimas (Milieu) zei zaterdag dat Brusselse medewerking aan regionale samenwerking zeker mogelijk is.

Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) ziet geen rol voor Nederland bij het opruimen van de Oostzee. ,,De landen rond de Oostzee zijn bepaald geen ontwikkelingslanden’’, merkte hij fijntjes op. Na een geslaagd Almere en Gooimeer experiment kan Nederland wel degelijk een rol spelen grin

Bron: ANP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *