Eerste bokashi-slurf

      Geen reacties op Eerste bokashi-slurf

RODEN Woensdag is bij Koers Handel BV in Bovensmilde de eerste ‘bokashi-slurf’ uit de gemeente Noordenveld geopend.

De gemeente heeft jaarlijks 1.500 ton bladafval. Hiervan wordt 500 ton verwerkt tot bladaarde, de zogenoemde bokashi. Deze circulaire en duurzame werkwijze levert verschillende voordelen op. Zo wordt het bladafval omgezet in een rijke grondverbeteraar, zorgt het voor een kleinere organische reststroom en zijn de vervoersafstanden beperkt. Onder begeleiding van het bedrijf Bij de Oorsprong is een bladbokashi-pilot voor de gemeente Noordenveld en de boermarken opgezet.

Grondstof

Landschapsbeheer Drenthe heeft de gemeente Noordenveld en Boermarke Oosteind en Westeind in Norg voorgesteld om bladbokashi toe te gaan passen onder de laanbomen bij de Havezathe Mensinge en op een aantal brinken in Norg. Door het jarenlang weghalen van het blad is de bodem hier sterk verarmd en hebben de bomen geen voedingsstoffen meer om vitaal te kunnen blijven.

Veel bomen kwijnen weg. Het gebruik van bladbokashi zorgt voor meer voedingsstoffen en organische stof in de bodem, precies wat bomen nodig hebben. Hiernaast gaat de gemeente bladbokashi als grondverbetering in plantenvakken toepassen. Door het als toplaag te gebruiken, verstikt het onkruid en hoeft de gemeente minder vaak te schoffelen.

Compostdag

Tijdens de compostdag op zaterdag 30 maart stelt de gemeente Noordenveld naast compost ook bladbokashi beschikbaar aan inwoners. Inwoners die compost en bladbokashi willen ophalen, moeten wel hun afvalpas tonen.

De gratis compost en bokashi is op deze dag van 8.00 tot 15.00 uur te verkrijgen op drie locaties: De Aanleg 4, Peize, Eenerstraat 69, Norg en Ekkelkamp, Roden.

Bron: https://roderjournaal.nl/artikel/1003556/eerste-bokashi-slurf.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *