Een verslag van de EM-X gold presentatie van Dr. Yoshimi Tanaka van 23 oktober 2015

96100_m

DOWNLOAD HET VERSLAG ALS PDF

Zeist 23 oktober 2015

De zaal in het kasteel Kerckebosch in Zeist is met ruim 70 mensen gevuld. Allemaal klaar om te luisteren naar Dr. Yoshimi Tanaka, onze leraar van de middag.

Jan van Arkel, organisator en uitgever van een reeks revolutionaire en idealistische boeken waaronder EM in de praktjik en het EM-X boekje, begint met een citaat van Teruo Higa, over het ontstaan van EM. Vervolgens verrast hij ons met een eigen toespraak, waarin te merken is dat ook hij zijn hart aan EM heeft gegeven. Dan verteld over de herziene versie van EM-X Over de genezende kracht van anti-oxidanten uit Effectieve Micro-organismen (EM) van Dr. Shigeru Tanaka. Niet te vergissen met onze Tanaka van deze middag.

tanakaJan is klaar en Dr. Yoshimi Tanaka is aan de beurt. Hij ziet eruit als een bescheiden en vriendelijke Japanse man, met kort haar een brilletje, een glimlach en gekleed in een typische grijsblauwe Japanse outfit. Hij staat rechts van een groot scherm, waar de presentatie ondersteunt lijkt te gaan worden door een PowerPoint die in het Nederlands vertaald is.

De presentatie begint. Op het scherm zien we – van boven naar beneden- twee stipjes, een kruisje en een boogje. Dit is niet te missen. Dit is het gezicht van Nijntje, Nederlands grootste beroemdheid in Japan. Er wordt gelachen in de zaal. Een foto van twee Nijntjes volgt, deze blijken bij hem thuis te wonen. Een foto van een scheerapparaat volgt, om zijn tweede associatie met Nederland te tonen, het is geen gewoon scheerapparaat, nee, het is een Phillips scheerapparaat. Weer laat de zaal zich horen in de vorm van gegiechel.

Nadat het ijs gebroken is begint Tanaka te vertellen over zijn achtergrond. Hij draagt zijn ervaringen voor in het Japans. Een lange Nederlandse tolk, die op de eerste rij zit, vertaald simultaan, na elk aantal zinnen. Het is verbazend dat hij het onmogelijk te ontcijferen Japans kan vertalen naar Nederlands.

Hij is al jaren actief is in de geneeskunde, hersenziekte is zijn specialiteit, hij vertelt dat het veel moeite kost om het leven van de mensen te redden en hij wil graag mensen blij maken. Naast zijn werk in de geneeskunde is hij zich gaan verdiepen in andere dingen, waaronder spiritualiteit. Hij vertelde dat je met spiritualiteit sterker wordt en leert om pijnlijke plekken te kunnen aanraken. Ook heeft hij zich verdiept in de homeopathie. Hier heeft hij geleerd om mensen in hun geheel genezen. Om holistisch te kijken. Hij verteld dat dit zeer interessant was te leren.

De volgende slide is te zien. Hij gaat verder: “Als je in Nederland ziek wordt ga je naar de huisarts. Luister naar de stem van het lichaam, ofwel waarschuwingen. Leer goed naar deze stem te luisteren. De stem is niet altijd even prettig, maar erg belangrijk. Als we onze botten zouden breken en wij zouden het plezierig vinden zouden wij niets doen, gewoon doorgaan.

Daarom uit de stem zich op een pijnlijke wijze. Het symptoom is de stem die je verteld dat je iets moet doen. Voordat een ziekte zich voordoet zijn er signalen: buikpijn, je voelt niet lekker, je slaapt maar bent niet uitgerust. Je wordt verkouden. Verkoudheid is een teken van een zwakke weerstand. Er is iets wat de weerstand naar beneden brengt.

Symptomen geven niet op. Pijnstillers onderdrukken de symptomen, maar de symptomen komen terug. Zij geven niet op. Laten wij het daarom accepteren dat er een probleem is wat opgelost moet worden.”

Hij wijst af en toe naar het scherm en vertelt:


 

Symptomen zijn:

 • Loomheid, verbruik geen energie indien niet nodig. Er is dus ook een probleem.
 • Idem voor eetlust, geen eetlust. De spijsvertering is overhoop. Als wij gaan bewegen nadat wij hebben gegeten gaat het bloed naar de spieren en daalt de spijsvertering. Volg je lichaam. Gebruik medische diensten indien nodig.
 • Ziekte is een resultaat. Met andere worden: onze eigen helingskracht in afgenomen dat moeten wij eerlijk toegeven. Met een goede natuurlijke weerstand is het bijna onmogelijk om ziek te worden. Er is altijd een reden waardoor de weerstand daalt. De reden is i.v.m. onze levensstijl (voeding, darmen, spieren, beweging).

 

 Hij heeft per levenstijl- thema een aparte slide gemaakt:


Voeding

 • Kwaliteit van voedingsmiddelen, versheid, hoe meer voedingstoffen hoe beter.
 • Slecht eten mijden (geen fastfood, afhaalmaaltijden)
 • Weest niet vraatzuchtig. Niet te veel eten, dat is ook een probleem, dan gebruik je te veel energie.
 • Basis:
  Eet niet voor je een hongergevoel ervaart, eet niet te snel, start met groenten, eet niet tot je een vol gevoel hebt (uitzondering zijn groenten)
  Te snel eten schiet de bloeddruk te snel omhoog, het lichaam is niet in staat om het snel te verwerken. Rustig genieten van de smaak, met de ogen dicht rustig proeven. Dit is misschien het moeilijkste punt.

Darmen

De darmen zijn hierna aan de beurt: “Een gezonde darmflora, de band tussen de bacteriën op het veld en in onze maag. We moeten goede bacteriën innemen. Waar zijn ze gek op? Vezels. Als de bacteriën tevreden zijn nemen ze toe, dit merk je aan een goede stoelgang. “ Zijn mimiek rond dit onderwerp is zeer expressief, uit de zaal komen ongemakkelijke geluiden gecombineerd met gegiechel, zoals je dat op de basisschool rond dit soort onderwerpen ook had. Hij gaat verder: “Ruik je een zoete geur, drijft het? Let op geur en kleur. Donker, hard en een slechte geur is een slechte staat. Van de bacteriën zijn 15% goed en 70% zijn neutraal. Het probleem zijn de neutrale bacteriën, aan welke kant staan zij? Dus we moeten goede bacteriën in onze mond nemen. Aanwezigheid van mineralen is belangrijk (zaden, granen, zout).
Dan hebben we ook nog onze geest en ons hart. Peace of mind, de vrede in ons hart is belangrijk. Dat heeft invloed op de beweging. Als wij nerveus zijn, dan gaat het slecht met de darmen, dan moeten wij rustig zijn. “


 

Spieren

Na het uitgesproken darmverhaal verteld hij dat het belangrijk is om te bewegen:

 • “De kleine spieren zijn belangrijker dan de grote spieren, het komt ten bate van onze basale metabolisme. Als wij het gevoel hebben, ik heb goed gezweet, dan is het genoeg.
 • Beweging is goed voor de productie van groeihormonen (mensen die fysiek werken zien er jonger uit).
 • Grote (sterke) botten is ook een resultaat van beweging”

 


Hart

Tijdens deze slide is het erg duidelijk dat hij dit een erg essentiële onderdeel vindt van de algehele gezondheid en besteed er meer tijd aan dan de vorige drie slides. Hij gaat het rijtje af wat te zien is op het scherm en breidt bij sommige punten uit:

 • “Zet het lichaam in beweging.
 • Laat los, maak komaf met stress.
 • Laat je door de natuur troosten. Alleen door hier te zijn word je getroost.
 • Ervaar geluk in het dagelijks leven.“ Hij begint op te sommen: “Alles is geluk:, het geluk van lekker eten, gelukkig zijn in het werk, wees dankbaar. Je vergeet dat je ziek bent, als je ziek bent. Voer je hobby uit.”
 • “Wees dankbaar.” Hij legt hier een erge nadruk op en herhaalt dit een aantal keer.
 • “Heb een doel, help anderen. Lach veel. Door te lachen gaat onze gesteldheid om hoog, 2%. Als wij dat beter doen, dan werkt dat genezend.” Hij doet het na, hij gooit zichzelf achterover en begint hard te lachen: “Ha ha ha ha”. Zijn expressie veranderd en laat daarna het contrast zien van iemand die depressief is. Het is een komisch gezicht. De serieusheid die de medische wereld schept doet hij teniet met zijn optreden. Weer heeft hij de zaal een in ieder geval 2% in gesteldheid verbeterd.
 • “Verwijder negatieve invloeden zoveel mogelijk: Hart, voeding, beweging en darmen.
 • Mensen die beter worden hebben een sterk hart.
 • Je voelt je pas goed als je hart evenwicht vindt.”

 


De volgende slide is een poster van positiviteit. We lezen:

Kan je dit uiten?

We zien de vier thema’s (voeding, darmen, bewegen, hart) met alle positieve verbeteringen die je op elk van deze gebieden kan toepassen: genezing, fun, hart, happy, lach, actief, schoonheid, plezier, liefde en slaap .

Dan lijkt het wat serieuzer te worden. Hij verteld over de actuele problemen die door ‘gemak’ zijn ontstaan. Het gaat over Japan, maar is duidelijk over ter wereld van toepassing:


Negatieve factoren achter ‘gemakkelijk’, dit is heel actueel in Japan:

 • pseudovoeding, wetenschappelijke voedingssupplementen
 • pesticiden
 • werkt te hard en te veel, slecht in rust nemen
 • zij hebben geen tijd ondanks dat zij omringd zijn door natuur
 • elektronische golven (microgolf gsm…)
 • milieu vervuiling (broeikasgassen, radioactief materiaal)
 • verzorgingsproducten en chemische vervuiling
 • mentale en psychologische stress

Dit lijkt het einde te zijn van de introductie, waarin hij ons heeft meegenomen in zijn visie over gezondheid, de huidige problemen daarin en de oplossingen. En dan begint het. Hij begint over de Toverdrank, “EM-X GOLDHAA”, zoals Dr Tanaka het uitspreekt. In het groot verschijnt op het scherm:


Oxidatieve omgeving is de oorzaak van achteruitgang
EMX gold = antioxidant

“Laat de oxidatie afnemen.

Oxidatie legt ons lichaam aan keten”


Volgens hem is een goede levensstijl al een goede oplossing, omdat dit het zelfhelend vermogen van het lichaam hersteld en in stand houdt. Hij noemt de nadelen van EM-X Gold:


 

 • Te effectief,
 • Te afhankelijk
 • Vergeten wij ons levensstijl aan te passen.
 • Veel mensen hebben hier hun gesteldheid verslechterd.
 • Zeer doeltreffend.

 

Omdat EM-X Gold zo goed werkt, zijn mensen te lui geworden om zelf iets te doen voor hun gesteldheid/gezondheid en kunnen er afhankelijk van worden.

De volgende slide is poster van allerlei woorden met Harmonie als titel:
Harmonie

EMX gold, muziek therapie, vasten, kruiden thee, acupunctuur, oosterse geneeskunde, aromatherapie, osteopathie, reiki, homeopathie, gebed, allopathie (moderne medicijn), natuurtherapie, ayurveda, yoga + meditatie, chinese en manuele therapie

Nadat hij duidelijk heeft gemaakt dat dit allemaal bijdraagt aan een verbetering in de gezondheid, of harmonie, zegt hij: “Kijk wat bij jou past”.

Het wordt steeds duidelijker dat de oplossing bij jezelf ligt. De volgende slide beaamt deze gedachtegang:


“De essentie van gezondheid ligt niet in de medische wetenschap.

Ik ondervond dit terwijl ik actief was als medisch dokter.

Er is slecht maar 1 manier om gezond te worden. Dat is de natuurlijke geneeskracht. Het systeem waar iedereen over beschikt.

Juist omdat het bestaat kan de geneeskunde zijn werk doen.”


Een moedig statement van iemand met een medische studie achter de rug.

De volgende slide is alweer in beeld:


“zelfgenezend vermogen
Vis medicatrix naturae

 • EM heeft mijn leven veranderd.
 • Patiënt met ernstige longontsteking, was niet te redden.
 • Hevig te zweten, haar lichaamstemperatuur daalde.
 • Rustige ademhaling, daling van zuurstofgehalte.
 • 4 dagen later was zij bijna genezen”

Zoals je kan lezen is gaat het over een bijzonder verhaal. Hij ondersteunt het verhaal:
“Het zelfgenezend vermogen werd aangesproken. Externe omstandigheden belemmeren de ontwikkeling van het zelfgenezend vermogen. Dit resulteert in ziekte. EM-X ondersteunt het zelfgenezend vermogen.”


Zelfgenezend vermogen = bio energie 

 • er gebeurt van alles in het lichaam:
 • stabilisatie van immuunsysteem
 • metabolisme
 • detox, eliminatie
 • transmitter, diverse
 • vertering en opname
 • enz.

IMG_2388Dan zien we een plaatje van een motor, met een turbo-gedeelte erop. Het beeld legt uit wat EM-X Gold betekent: “EMX gold is voor bijna alle ziektes/ aandoeningen. Gebruik het als preventie middel. Wij hebben een motor (het zelfgenezend vermogen) met een turbo (EM-X Gold), EM-X Gold is extra energie, dan kunnen wij de turbo aanzetten van ons zelfgenezend vermogen.” Een voorbeeld met een plaatje van een snorkelaar met flippers. “De mogelijkheid om te zwemmen is het zelfgenezend vermogen, de flippers zijn EM-X Gold, die geven de extra boost.”

Dan zien we een auto die vast zit in de sneeuw: “Je kan de motor wel aanhebben en blijven gassen, maar je blijft vastzitten. EM-X Gold is de plank of het zand, die de auto uit de sneeuw kan helpen”

Een korte pauze volgt. Een aantal mensen gaan naar buiten. Sattwa Valk, voorzitter van de EM Vereniging, praat even met Tanaka en overhandigt hem een geschenkje. Bij terugkomst in de zaal krijgt iedereen een 10 ml sample EM-X Gold. Nadat iedereen weer op zijn plaats zit gaan we verder. Dr. Yoshimi Tanaka gaat verder met voorbeelden. Hieronder vindt je de teksten van de verschillende cases zoals ze werden getoond tijdens de met af en toe wat extra commentaar, om het duidelijker te maken.


Ziekte van Parkinson: 

 • 60ml EMX gold per dag
 • Test uitgevoerd in prefectuur Saitama in Japan
 • 45% van de patiënten stopte de symptoomverergering en verbetering werd gezien
 • voorgesteld aan de lokale medische organisatie, werd niet door de medische wetenschap geaccepteerd.

Dame van 73 jaar 

 • voorovergebogen houding, frozen gait, trage bewegingen, gebrek aan expressie, voorovervallen, tremor in beide handen, niet in staat om huishoudelijke taken te verrichten
 • EM-X Gold 60 ml/dag
 • EM-1 – onbeperkte hoeveelheid
 • Na 3 maanden: verbetering van bovenstaande symptomen en mogelijk medicatie te verminderen
 • Zij kon zichzelf omkleden, kon weer koken en vlotter stappen
 • Medisch gezien onmogelijk
 • Patiënt werd expressiever en kon weer meeste dagelijkse (huishoudelijke) taken verrichten
 • Doctoren zien het bewijs voor hun ogen en accepteren het niet.

Andere neurologische ziektes:

 • ALS: 3 personen, spino cerebrale degeneratie
 • Voor neurologische ziektes is EMX-gold minder effectief, maar werkt snel op de ziekte van Parkinson en er is een vermindering van medicatie.
 • Regeneratie van het zenuwsysteem is traag
 • Veroorzaakt serieuze problemen in het dagelijkse leven
 • Zware last voor de familie.
 • Als men zijn lichaam niet gebruikt takelt hij af. Wordt ook gezegd voor dementie en Alzheimer.

SLE (Systemische Lupus Erythematosus) vrouw middelbare leeftijd

 • Auto-immuun ziekte
 • 60 ml EM-X Gold per dag
 • na een ½ jaar vermindering van auto antilichaamgehalte (remissie en CH50)
 • herstelde spierkracht; zij kon moeilijk in en uitstappen uit de auto en daarna had ze geen stok meer nodig.

 

RA (chronische reumatoïde artritis)

 • 60 ml EM-X Gold per dag
 • vermindering reumatische gewrichtspijnen
 • daling van reumatoïde parameters (sommige tot normale gehaltes).

 

EM-X is zeer effectief bij auto immuniteitsziektes

 • verbetering binnen ½ jaar
 • vermindering van gehalte aan antilichamen
 • minder medicatie

 

Fibromyalgie: het hele lichaam doet pijn. Oudere vrouw.

 • kon ze niet meer in bed omdraaien in bed vanwege pantalgia (pijn in het hele lichaam) en was nachtrust onmogelijk
 • maagzweren door excessief gebruiken niet steroïdale ontstekingsremmers
 • 30 ml EM-X Gold per dag

Atopisch eczeem: vrouw 27 jaar van hoofd tot teen

 • rode uitslag, hoofd plakte ieder morgen aan haar kussensloop en bloede bij het losmaken
 • het lang gebruik maken van steroïde zalf had het geen effect meer
 • 60 ml / dag
 • met 5% EM-X gold + EM1, betere eetgewoontes, verhuisde naar het platteland waar ze natuurlijke voeding kon eten.
 • Ze doorstond de verergering van symptomen na het stopzetten van de steroïden behandeling
 • Nadien verbeterde de situatie geleidelijk en na 2 jaar ziet ze compleet anders uit.
 • Tanaka kon haar niet herkennen (voor-en-na foto’s zijn te zien op het scherm, ongelofelijk verschil).
 • Groot psychologisch effect, nood aan mentale rust (steun van familie, aangename leefomgeving)
 • Stopzetten van een steroïdenbehandeling

Borstkanker, 40 jaar

 • over het hele lichaam
 • 150 ml/ dag
 • na 4 maanden alle kankercellen verdwenen
 • met het oog zichtbaar maar ook bevestigd door de scan.

Man met leverkanker, 1/2 jaar te leven

 • terminaal
 • 1 fles per dag
 • alle kankercellen verdwenen na 3 maanden
 • Omdat hij als ten dode stond opgeschreven kreeg hij zijn levensverzekering al uitbetaald. Hierdoor heeft hij de EM-X Gold kunnen bekostigen. Omdat hij beter werd, is hij vervolgens beschuldigd van fraude door de verzekering…

 

2 mensen met kanker, vrouwen, 40 jaar

 • Borst en baarmoeder:
 • ½ -1 fles per dag
 • beiden had een operatie na een maand behandelen maar bij geen van beide waren er kankercellen terug te vinden op verwijderde organen.

Meerdere kankers: terminale fase, man 78 jaar

 • Borst, prostaat met uitzaaien naar de longen
 • EM-X gold 90 ml/dag
 • Long metastase: 1 zone verkleind

Algemeen:

80% van de patiënten die medicatie nemen ter bestrijding van kanter hebben geen nevenwerkingen en kunnen normaal eten en voelen zich goed genoeg om hun kamer te verlaten.


Effect op virussen:

 • herpes simplex
 • B en C verdwenen bij sommige patiënten
 • Er kan aangenomen worden dat dergelijk effect ook mogelijk is

In het algemeen:

– verbetering in de mentale en fysische toestand kan bekomen worden door inname

– leefstijl aanpassen


Wanneer ziekte de kop opsteekt:

 • leefstijl verbeteren
 • vermijd negatieve invloeden
 • integreer EM in jouw leven
 • doe andere gezonde dingen

VEELGESTELDE VRAGEN

Hoeveel kan je innemen, wat is de dosering?

Er is geen vaste regel.

Kleine kwalen: 30-45 ml/dag, allergieën zoals hooikoorts

Ziekte/aandoening: 45-60 ml/dag, auto-immuunziekte reuma

Ernstige ziektes: 60-90 ml/dag, kwaadaardige ziektes zoals kanker

Ernstige aandoeningen: meer dan 90ml/dag

Hoeveelheid voor kinderen: per kilo 1ml/1 kg (tot 20 kg)

Waarom werkt het?

Dat weten wij niet, het heeft:

 • geen medische eigenschappen
 • levensenergie
 • activeert zelfgenezend vermogen van het lichaam
 • is gelijkwaardig aan homeopathie behandelingen
 • EM-X gold is doeltreffend voor alle ziektebeelden die het gevolg zijn van een verminderde weerstand; er is betere genezing dan mogelijk werd geacht.

 Hij eindigt zijn presentatie met zijn droom:

EEN WERELD ZONDER DOCTOREN

Dan is er nog wat tijd voor een vragenrondje:

Er wordt een vraag gesteld over radioactieve-straling (ivm iemand die vroeger een bestralingsbehandeling heeft gehad).
EM-X Gold kan straling niet wegnemen.

Inname verdelen over de dag of in een keer innemen?
Het is beter om inname te verdelen over de dag.

Is er een onderhoudsdosis nodig als de klachten verdwenen zijn?
Ook geen regel, wel of niet doordrinken. Voor een longontsteking kan je stoppen maar een onderhoudsdosis mag.

EM-X Gold verwarmd of onverwarmd drinken?
Warm is beter. Warmte verbetert de energie. Het hoeft niet te koken. Boven de 80 graden is het best. In de koude staat is het geen enkel probleem. Het gaat om de energie. De energie neemt gaande weg af. Je kan het op die manier herstellen. Het is te vergelijken met het opladen van een batterij. Door EM-X Gold bloot te stellen aan warmte wordt de EM-X Gold opgeladen. Nadat het opgewarmd is, zou je er ijsblokjes kunnen doen, maar het behoudt zijn energiewaarde.

Kan je EM-X injecteren?
Er is een voorbeeld maar geen specifiek onderzoek geweest. In Japan zou het tegen de wet zijn. De overleden Tanaka (van het EM X boekje) heeft het zelf met injecties wel geprobeerd.

Het verschil tussen EM-X en EM-X- gold?
Een hogere energie waarde.

Waarom gaan de bacteriën niet dood in de maag?
De partikels zijn heel klein en gaan overal doorheen ook door de maag.

Iemand zegt dat in Nederland de meeste kankergevallen zijn.
Dr. Tanaka gelooft dat het Japan de meeste kankergevallen zijn in de hele wereld.

Kanker is in Japan gestegen. De reden is niet bekend. Dr. Tanaka denkt aan de hedendaagse maatschappij leefstijl. Er worden veel anti-kankermiddelen verkocht en men neemt dat in.

Mag hij als arts EMX-gold voorschijven?
Het is voor te schrijven als medicijn maar hij wil het door alle mensen laten drinken. Dat zou het mooiste zijn.

EM-X Gold is o.a. online te koop bij de EMwinkel.nl.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *