Bokashi tegen blauwalg, beweert Lassing uit Best

BEST – Etensresten zelf thuis verwerken tot voedingssupplement of dieren- en plantenvoeding, het kan allemaal door de Bokashi-emmer te gebruiken. Dat betekent dat je één container minder aan de straat hoeft te zetten. Maar het is ook een manier om blauwalg effectief op een natuurlijke manier te bestrijden tegen slechts 10 procent van de huidige kosten.

Tom Lassing zet al twee jaar lang niet één groene bak meer langs de weg. ,,Het is jammer dat ons afvalheffingsysteem niet wordt berekend op basis van de containers die je daadwerkelijk aanbiedt”, verzucht hij.

Maar de Bokashi-methode biedt gelukkig ook nog genoeg andere voordelen, vindt Lassing. Bokashi is het Japanse woord voor fermenteren. En dat is iets heel anders dan composteren. ,,Je koopt een kant en klare Bokashi-set die bestaat uit een combinatie van een emmer en daarnaast zogenaamde effectieve micro-organismen. Denk daarbij maar aan het spul dat in Yakult zit. Ze hebben een specifieke string van die dingen uitgedokterd”, vertelt Lassing.

,,Door dat spul toe te voegen aan de etensresten die je in de speciale emmer stopt komt er een fermenteringsproces op gang. Aan de onderkant van de emmer zit een kraantje waarmee je het vocht kunt aftappen. En dat kan je gewoon opdrinken. Het is een uitstekend voedingssupplement. Maar het spul kan ook als toevoeging op dierenvoer worden gebruikt of je geeft het aan je planten.”

Blauwalg

Er is ook nog een andere toepassing voor: het is een probaat middel om je vijver mooi helder te krijgen en in balans te brengen. ,,Ik dacht aan blauwalg in de visvijver hier in Best”, zegt Lassing. ,,Dat is gemeen spul. Het is niet voor niks dat ze ons waarschuwen als dat ergens opduikt.”

Uiteraard is er een hele industrie die zich bezig houdt met het bestrijden ervan. ,,Maar ja, dat spul is veel duurder en vervuilend, en het werkt niet eens goed. Want ieder jaar kampen we weer met hetzelfde probleem”, beweert Lassing.

Hij heeft de gemeente verteld dat ze de blauwalg tegen zo’n tien procent van de kosten die ze nu kwijt zijn veel effectiever kunnen bestrijden, maar tot op heden is met zijn advies nog niets gedaan. ,,Het is niet geheel wetenschappelijk onderbouwd, maar waarom zou je het niet eens een keer proberen?”

Bron: https://www.ed.nl/best/bokashi-tegen-blauwalg-beweert-lassing-uit-best~a59259a1/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *