BLAUWALG OP HERHALING IN ALMERE MAAR NU DODELIJK GIFTIG

BLAUWALG OP HERHALING IN ALMERE MAAR NU DODELIJK GIFTIG

In 2006 is de EM-Vereniging samen met vele burgers in Almere-Haven een burgerinitiatief gestart om te proberen de groei van blauwalg een halt toe te roepen met Bokashi kleiballen (modderballen). Het idee erachter was het natuurlijk evenwicht van het water te herstellen zodat blauwalg geen kans zou krijgen om te groeien.

De gemeente Almere en Rijkswaterstaat hebben alles geprobeerd dit initiatief tegen te houden, zelfs met oneigenlijke middelen. Nu zit waterstad Almere met de gebakken peren: een dodelijk soort blauwalg.

ZEER GIFTIGE SOORT BLAUWALG BIJ ALMERE

Bij het strand van Almere is een nieuwe, erg giftige soort blauwalg gevonden. Deze alg is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de dood van enkele honden vorige week.

Kinderen moeten uitkijken

Deze algensoort is ook schadelijk voor mensen. Hoe schadelijk is afhankelijk van de hoeveelheid die men binnenkrijgt in relatie tot het lichaamsgewicht. Kinderen zullen daarom veel gevoeliger voor de giftige alg zijn dan volwassenen.

Onderzoek naar omvang

De provincie Flevoland weet op dit moment niet wat de oorzaak en de omvang van de nieuwe algsoort is. De komende dagen vindt uitgebreid onderzoek plaats. Op basis van dit onderzoek worden er indien nodig meer maatregelen getroffen.

Zwemverbod verlengd en uitgebreid

Wel heeft de provincie naast het Almeerderstrand, nu ook voor het Zilverstrand en Catamaranstrand een zwemverbod ingesteld. Dat zwemverbod gaat nu ook strenger gehandhaafd worden, zo heeft de provincie laten weten.

Niet zwemmen in IJmeer en Gooimeer

Ook het zwemverbod dat de provincie Noord-Holland heeft ingesteld voor de zwemlocatie Muiderberg is verlengd en verder uitgebreid. Het zwemverbod geldt nu ook voor het Oud-Valkeveen en het Naarderbos.

© RTL Nieuws.nl

4 thoughts on “BLAUWALG OP HERHALING IN ALMERE MAAR NU DODELIJK GIFTIG

  1. admin

   Hallo Rick,

   Het onderzoek was in opdracht van de gemeente en betaald door de gemeente. De uitkomst van het onderzoek staat daarmee vast: in het voordeel van de gemeente.
   Wij waren op de presentatie van het onderzoek en zagen dat bij 1 van de 2 proeven het wel degelijk hielp om blauwalg te voorkomen. Toen ik de onderzoekster daar op wees (want ze beweerde dat het in beide proeven niet hielp), antwoordde ze, ja maar er is wel groenalg gemeten. Dus groenalg werd als gelijk aan blauwalg gezien (terwijl je groenalg kunt ‘eten’ en van blauwalg dood gaat). De aanwezigheid van groenalg bewijst dat er geen blauwalg waargenomen kan zijn, aangezien zij niet tegelijkertijd kunnen voorkomen.

   Het deel waar het hielp is vervolgens in opdracht van de gemeente niet in het rapport opgenomen. Bij navraag bij de universiteit van Wageningen bleek de onderzoekster naar Afrika te zijn vertrokken en niet bereikbaar voor commentaar.
   Dit is een mooi voorbeeld van ‘wie betaalt, bepaalt’.

   Met vriendelijke groet,
   Sattwa Valk
   EM Vereniging

   Reply
    1. admin

     Dat is een politieke kwestie.
     Ons burgerinitiatief werd ondersteund door een vrouwelijk lid van de VVD fractie die net overgestapt was naar Groen Links. De wethouder was van de VVD en heeft er alles aan gedaan om haar als ‘verrader’ van de partij dwars te zitten. Zij mocht -ten koste van alles- niet slagen en er politiek voordeel uit behalen.

     Met vriendelijke groet, Sattwa

     Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *