Blauwalg 21 augustus en voorbereidingen Triathlon

Vorige week vrijdag is er groen licht gegeven voor de start van de Triathlon in de haven.

Wij vinden dit onbegrijpelijk gezien de schadelijkheid van de blauwalg voor de gezondheid en de onvoorspelbaarheid van het komen en gaan van de blauwalg (zie foto’s). Het is ons inziens onverantwoordelijk om sporters in zulk ongezond water te laten zwemmen.Blauwalg 21 augustus en voorbereidingen TriathlonBlauwalg 21 augustusBlauwalg 21 augustus na de sluisBlauwalg 17 augustus Gooimeer

De gemeente heeft dit jaar € 400.000 gebudgetteerd om de blauwalg te bestrijden, maar tot nu toe heeft het weinig opgeleverd. Ondanks het uitblijven van de zomer, veel regen en wind tiert de blauwalg welig. Dit in tegenspraak met wat de ‘experts’ hebben beweerd: bij lage temperaturen, wind (beweging van het water) en regen geen kans op blauwalg. Ook de pompen die al vele weken in de haven draaien om de blauwalg groei te voorkomen hebben weinig uit kunnen richten.

Er wordt nu gedacht aan het openzetten van de sluis om de blauwalg in de haven te verminderen (alsof het Gooimeer wel schoon is). Tot nu toe heeft het Waterschap voorkomen dat de blauwalg zo geloosd werd. Het Waterschap heeft er ook voor gezorgd dat de blauwalg niet meer in het riool geloosd wordt.

De gemeente en de experts hebben, ondanks het feit dat de omstandigheden in hun voordeel waren, duidelijk gefaald in hun maatregelen om de blauwalg te voorkomen. Het wordt tijd dat de uitkomst van het onderzoek naar het bestrijden van de blauwalg met EM Bokashi modderballen bekend gemaakt wordt.

Wij hebben zelf de proef op de som genomen door een zwembadje te vullen met blauwalg. Binnen een paar weken was de blauwalg volkomen verdwenen en het water was kraakhelder geworden (zie foto’s).Zwembad met blauwalgKraakhelder tot 70 cmModderbal op de bodem

Klik op de foto’s voor een vergroting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *