Baltische Zee (Oostzee) wordt te vuil voor zwemmen en visvangst

Het duurt niet lang meer of de Baltische Zee is zodanig vervuild dat erin zwemmen of vissen onmogelijk wordt. Alleen een groot schoonmaakplan kan de zee nog redden.

Nieuw onderzoek

De Baltische Zee (of Oostzee), die wordt omringd door Finland, Zweden, Polen, Rusland, Duitsland, Denemarken en de Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, hoort al langer tot ‘s werelds meest vervuilde wateren. Een onderzoek door de Finse marineboot Aranda wijst nu uit dat het probleem alleen maar erger wordt.

Blauwalgen

Boosdoener is de blauwalg, die in de Baltische Zee in opkomst is en die bijna al het zuurstof uit het water opneemt. Dat is dan weer funest is voor ander onderwaterleven. De groei van de blauwalgen wordt bevorderd door grote hoeveelheden fosfor, stikstof, die afkomstig zijn van menselijke afvalproducten en vervuiling.

Schoonmaakplan

Maar er is nog hoop voor de Baltische wateren: er is een schoonmaakplan ontwikkeld om de hoeveelheden fosfor en stikstof terug te dringen. De negen landen aan de Baltische Zee willen er op deze manier voor zorgen dat in 2021 de zee weer in ‘’een goede ecologische staat’’ verkeert.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/121808/2008/01/03/Baltische-Zee-wordt-te-vuil-voor-zwemmen-en-visvangst.dhtml

Zie ook: http://www.businessweek.com/globalbiz/content/jan2008/gb2008012_797485.htm?chan=globalbiz_europe+index+page_top+stories

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *