‘Bacterien voorkomen allergie

      Geen reacties op ‘Bacterien voorkomen allergie

Hier wordt het verband gelegd tussen het ontstaan van allergieen en tekort aan blootstelling aan bacterien. Met andere woorden verhoogde hygiene versterkt de kans op ontwikkelen van allergieen. Het bewijs is er dus nu.

‘Bacterien voorkomen allergie’

BAARN – Het aantal allergieen neemt toe. Blootstelling aan bacterien speelt hier een belangrijke rol in. Het is daarom dat kinderen die met een keizersnede geboren zijn waarschijnlijk vaker allergieen ontwikkelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de University of Copenhagen.

De onderzoekers bestudeerden ruim 400 kinderen en constateerden een verband tussen het aantal bacterien in de endeldarm(rectum) en de kans op het ontwikkelen van een allergie later in het leven.

Diversiteit

Weinig diversiteit in de darmflora tijdens de peutertijd gaat vaker gepaard met een allergie als het kind naar school gaat. Hoe groter de variatie in bacterien, des te lager de kans op het ontwikkelen van een allergie.

Het maakt dus bijvoorbeeld een verschil of een kind via de normale weg of met een keizersnede ter wereld is gekomen. Bij een natuurlijke geboorte worden kinderen direct blootgesteld aan de bacterien uit de endeldarm van de moeder. Bij een keizersnede zijn veel minder bacterien aanwezig. Dit zou dan ook kunnen verklaren waarom keizerkinderen veel vaker allergieen ontwikkelen.

In de baarmoeder en tijdens de eerste zes maanden van het leven beschermt het immuunsysteem van de moeder het kind. De onderzoekers denken dat de darmflora van kinderen wordt beinvloed door het antibioticagebruik van de moeder en allerlei kunstmatige stoffen waaraan de moeder is blootgesteld.

Ontwikkeling

“Er is niet maar een bacterie verantwoordelijk voor allergie en overgevoeligheid.”, legt onderzoeker Hans Bisgaard uit. “Het is van belang dat kinderen veel verschillende bacterien ontmoeten. Bij voorkeur al op heel jonge leeftijd, wanneer het immunsysteem zich nog ontwikkelt.”

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/2658221/bacterien-voorkomen-allergie.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *