Almere houdt nog tien jaar last van stinkende blauwalg

bron: www.waterforum.net

Rijkswaterstaat heeft deze zomer vers water in de haven van Almere gepompt om de stank van de blauwalgen tegen te gaan. In een reportage van Omroep Flevoland verklaart blauwalgdeskundige Ton de Vrieze van Rijkswaterstaat dat het nog tien jaar gaat duren voordat de blauwalgen uit de meren in Flevoland zal verdwijnen. Zolang gaat het nog duren voordat de extra fosfaatverwijdering op de rwzi’s die op de meren lozen, zijn effect gaat krijgen.

Door de tropische hitte afgelopen zomer en de grote hoeveelheid fosfaten in het water kon de blauwalg zich goed ontwikkelen. In de havenkom van Almere was de stank afgelopen zomer soms niet te harden. Rijkswaterstaat en de gemeente hebben daarom schoon, zuurstofrijk water uit het Gooimeer naar de havenkom gepompt.

Het overpompen van schoon water is een tijdelijke maatregel. Op de lange termijn is het zaak dat de blauwalg helemaal uit de meren in Flevoland verdwijnt.

Daarvoor worden de rioolwaterzuiveringen die op die meren lozen uitgebreid met een extra verwijdering van fosfaat. Toch zal het volgens De Vrieze nog tien jaar duren voordat alle blauwalg zal zijn verdwenen.

Bekijk de reportage op de website van Omroep Flevoland: www.omroepflevoland.nl

Meer informatie:

Rijkswaterstaat Directie IJsselmeergebied (RDIJ), Lelystad (0320) 29 91 11 en www.rijkswaterstaat.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *