Deltaplan Biodiversiteit
Door het massaal verdwijnen van insecten storten onze voedselketens in elkaar en wordt de wereldwijde voedselvoorziening bedreigd. Boeren, natuurbeheerders, wetenschappers en bedrijfsleven proberen gezamenlijk het tij te keren.
De Amerikaanse wetenschapsjournalist Elizabeth Kolbert noemde het in haar boek The Sixth Extinction (2014) de zesde uitstervingsgolf. In de diepe geschiedenis van de aarde hebben al verschillende uitstervingsgolven plaatsgevonden; volgens de wetten van de evolutie is het immers volkomen normaal dat bepaalde soorten uitsterven en plaats maken voor nieuwe soorten die beter aangepast zijn aan een veranderde omgeving. Maar deze keer is het anders. Dit is de eerste uitstervingsgolf die de mens zelf veroorzaakt én die zich in moordend tempo afspeelt. We verliezen aan de lopende band plant- en diersoorten. De biodiversiteit neemt razendsnel en dramatisch af en wetenschappers van een recente studie van de Verenigde Naties waarschuwen dat dit ‘net zo gevaarlijk is als de opwarming van de aarde’.
Niet elke uitstervende soort krijgt daarbij evenveel aandacht. In Kenia stierf een jaar geleden het laatste mannelijke exemplaar van de noordelijke witte neushoorn; het droevige nieuws werd door de Keniaanse krant The Daily Nation als breaking news gebracht met een rode banner op de website. Over de afname van biodiversiteit onder de enorme groep insecten op aarde (minstens een miljoen soorten) hoorden we tot voor kort echter maar weinig. Olifanten en tijgers laten zich nu eenmaal een stuk makkelijker tellen dan mieren en kevers.
Toch is het verlies van biodiversiteit binnen deze groep uiteindelijk zorgelijker. We hebben insecten nodig voor de bestuiving van onze gewassen, als voedsel voor vogels en andere dieren, en als recyclers van onze grond. De recente VN-studie concludeert dat onze wereldwijde voedselvoorziening ‘ernstig wordt bedreigd’ door het verlies van biodiversiteit. En dat verlies begint onder aan de voedselketen, bij de insecten. Zonder kleine kriebeldiertjes raken onze bodems uitgeput en storten onze voedselketens in elkaar.
Lees het hele artikel hier: https://www.groene.nl/artikel/alles-in-de-bodem-is-samenwerking