EM Anti tekenband

Sinds 1995 ben ik begonnen met honden. Eerst 1 witte herder, daarna nog 1 erbij en nu heb ik 4 honden. Een Australian Shepherd, een Bordercollie, weer een witte herder en nog een Australian Shepherd. Buiten de honden heb ik ook een hondenschool. Door de hondenschool zijn we expliciet bezig gegaan met de gezondheid van de hond.

Omdat wij alleen allerlei vormen van behendigheid (agility) doen kwamen wij in aanraking van blessures. Blessures in allerlei soorten en maten natuurlijk. De hond klimt over allerlei toestellen en valt door zijn enthousiasme ook wel eens ergens vanaf. Begeleiding van de geslachtofferde honden ofwel de baasjes staat toch wel op een hoge plek op onze dienstverlening.

Teken kwamen, gelukkig alleen in de zomer. Het ene jaar meer dan het andere jaar, maar ze kwamen. Vanalles werd er aangeschaft: pincetten om ze uit de huid te plukken, natuurlijke anti teken spullen maar ook chemische tekenbanden.

Het begon met chemische vlooienbanden en al snel kwam de band die ook tegen teken was. In de gebruikershandleiding werd wel eens vermeld dat je de band niet moest aanraken, je kinderen ook niet.

Met mij hebben vast heel veel mensen al gekeken en gelezen waarom dan niet.

De band ruikt al beslist chemisch en niet geheel fris en fruitig. En je wil toch eigenlijk wel dat niemand ruikt dat je een hond in je huis hebt laat staan dat je kan ruiken dat er een hond met iets chemisch ruikt.

De ziekte van Lyme kwam.

Ik merkte dat de chemische antitekenband steeds sterker werd en alle banden gaan via de huid naar binnen. Er wordt wel gewaarschuwd maar ja het blijft 50/50 dat er niks gebeurt met je trouwe viervoeter.

Al eerder was mijn oog gevallen op een mevrouw via Facebook die zelf antitekenbanden maakte met EM-keramieke steentjes ertussen. De foto’s van de banden zien er ook al leuk uit. “Lekker zomers”. Maar of het helpt, ik had er mijn twijfels over.

2016 een collega hondenschoolhoudster zet een antitekenband op facebook. In het kader van baat het niet schaadt het niet besluit ik er twee bij haar te kopen. Voor twee honden als probeersel. Natuurlijk hebben we het daar op onze hondenschool over gehad en meer van onze cursisten besloten deze band aan te schaffen. Op mijn honden heb ik geen teken afgelopen zomer gevonden en voor de andere twee honden heb ik de banden ook gemaakt. Ook deze honden hadden/kregen geen teken.

Ik ben begonnen deze antitekenbanden zelf te maken in alle kleuren en maten.

Omdat ik daarmee bezig was in de zomer van 2016 was de tekentijd snel voorbij en ik heb er zo een 20-tal verkocht. Ook heb ik ze gemaakt en gegeven aan mensen waarvan ik denk dat ze een soort reclame maken voor het bandje.

Niet om eindelijk miljonair te worden maar om die honden tekenvrij te houden.

Natuurlijk evalueer ik bij de mensen die deze band hebben en er wordt over het algemeen verteld dat de honden nagenoeg tekenvrij zijn geweest en als er een teek gevonden wordt dan houden ze zich niet vast maar glijden zo van de hond af.

Er is geen verandering van gedrag noch in eetgewoonten of andere gewoonten van de hond. Er gebeurt dus niets, behalve geen enge kruipende teken op de hond.

In de lente ga ik dus lekker bandjes knopen.

Josje

Meer informatie: http://www.canahondensport.nl/teek-em.html

EM-Vereniging: Een noemenswaardig EM bericht! Een experiment dat nog in de kinderschoenen staat maar al resultaat heeft. We zijn natuurlijk benieuwd naar meerdere mensen/honden/dieren ervaring hebben met de EM tekenband of die dit jaar willen gaan experimenteren met een EM Tekenband.

4 Comments

1. Bedankt voor het plaatsen van het artikeltje en bedankt voor jullie reply. Wij houden de vereniging op de hoogte en lezen de nieuwe bevindingen.

Als de vereniging meer informatie vergaart over teken, vlooien of ander gespuis op onze honden, dan hopen wij daar kennis van mogen nemen.

Wij gaan voor EM en haar techniek en we verwachten vele met ons.

Vriendelijke groeten,

Josje.

2. Hallo,
    Ik woon op Curacao en daar barst het van de teken- karpatten zoals ze hier heten- en het hele jaar door. Gelukkig hebben we GEEN ziekte van Lyme maar wel Erlichiosis wat – onbehandeld- dodelijk is.
    Wij geven dus het hele jaar door anti-teken spul en ja, het is chemisch. Ik geef enkel als ik weer een karpat zie op de hond. Echt niet maandelijks.
    Ik voer ook nog eens 12 homeless doggies bij ons in de buurt en die krijgen dus ook anti-teken spul. Het werkt echt heel goed maar….zou toch liever niet dat gif gebruiken.
    Nu ben ik zeer geinteresserd in je banden.
    Ik ga 4 banden bij je bestellen voor 4 van onze honden ( we hebben er momenteel 9 in de opvang) en hoop dat iemand ze mee naar Curacao kan nemen.

Misschien een idee om klanten te zoeken hier op Curacao??
    Groetjes
    Ariadne

• Beste Ariadne,

We zijn bekend met het probleem van tekens, vlooien en karpaten op Curaçao. Dat is met de komst van EM op Curaçao naar tevredenheid verholpen. Het gebruik van Syn-Vital en Microferm voor o.a. honden heeft dit probleem naar het rijk der fabelen geholpen.
      EM heeft het leven van de honden van al onze EM-vrienden op Curaçao een heel stuk prettiger gemaakt. Geen chemische spullen meer.
      Gezondheid, gezonde glanzende vacht, vitaliteit enz.
      Voor meer info kunt u terecht op onze website http://www.hummingbirdfeather.com of via de Facebookpagina van EMCuraçao.

Sandovar

3. Ik heb na verschillende berichten op internet ook een band geknoopt voor mijn hond en ook de kat er één omgedaan. Ben heel benieuwd naar het effect nu de teken-tijd zo langzamerhand weer aanbreekt!